Kapcsolat

A gyógyszerbiztonság témakörében sok hasznos információ olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is. Konkrét gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatás(oka)t lehetőleg mindig kezelőorvosával beszéljen meg.

Az új farmakovigilancia szabályozás értelmében a betegek közvetlenül is jelenthetnek mellékhatásokat a hatóságnak. Hazánkban a mellékhatások gyűjtése, feldolgozása, a szükséges intézkedések megtétele az OGYÉI feladata. Ha a mellékhatást inkább az adott gyógyszerkészítmény gyártójának kívánja jelenteni, ezt is megteheti - ez esetben a gyártó cég ezzel megbízott munkatársa küldi tovább a bejelentést a hatóságnak. Fontos, hogy mellékhatás-bejelentését csak egy helyre juttassa el: vagy az OGYÉI-nak vagy a forgalmazó gyógyszercégnek. Bejelentése így is hozzáférhető lesz az összes érintett számára, hiszen mind a gyógyszerügyi hatóságnak, mind a gyógyszercégnek kötelessége egymást tájékoztatni a hozzá beérkező mellékhatás-bejelentésekről, ugyanakkor így elkerülhető az egyes esetek többszörös bejelentése és feldolgozása (pl. egyidejű jelentés az OGYÉI-nak és a forgalmazó gyógyszercégnek), amely duplikátumok képződéséhez vezethet a központi európai adatbázisban, megnehezítve ezzel az új kockázatok azonosítását.

A gyogyszerbiztonsag.hu honlapot az Inparibus Kft. működteti. Cégünk egyik kiemelt küldetésének tekinti a gyógyszermellékhatások elleni küzdelmet. E cél elérése érdekében régóta komoly erőfeszítéseket tettünk és teszünk mind a mai napig. Hazánkban elsőként vállaltuk fel ezt a fontos területet a gyógyszergyártásban és -forgalmazásban közvetlenül nem érdekelt cégek közül. Cégünkről a www.inpar.hu címen tudhat meg többet.

Szakembereknek szóló bővebb információt talál a www.farmakovigilancia.hu címen.